Rakı Hayata Yeniden Bak

Posted on

 

Rakı, yapımında suma ve anason tohumu kullanılan alkollü bir içkidir.

Damıtma yoluyla elde edilen sumanın sade veya tarımsal kökenli etil alkolle karıştırılmış olarak geleneksel bakır imbiklerde anason tohumuyla ikinci kez damıtılmasıyla elde edilir.

Şıra haline getirilen üzümler pastörize edildikten sonra; maya ile fermante edilir ve alkollü bir sıvı oluşturulur. Alkollü sıvı, kolonlu distilasyon ünitesinde damıtılarak suma haline getirilir. Stoklanan suma, bakır imbiklerde anason tohumu ile yeniden damıtılır. Bakır imbiklerde freksiyonel distilasyon sonunda elde edilen rakının orta kısmının alkolü yüksek dereceli olup göbek adını alır. Bu kısım su eklenerek içilecek alkol derecesine getirilir ve tarifine göre tatlandırılır. Bu aşamalarda havalandırma yapılarak rakının olgunlaşmasına katkıda bulunulur. Rakı şişelenmeden önce en az 1 ay süreyle dinlendirilir.

Etimoloji

Bazı kaynaklara göre Rakı kelimesi Arapça Arak kelimesinden gelmedir, sözcük anlamı damıtılmış demektir. Diger kaynaklara göre de ismini Razaki üzümünden almıştır. Bir başka iddia ise Rakının Kımız’dan elde edilen Arika’dan gelmesidir.

Diğer Ülkelerin Rakıları

Rakı Türklerin ve Türkiye’nin milli içkisidir ve “Rakı” adıyla sadece Türkiye’de üretilir (Hatta nasıl üretilmesi gerektiği de Türk Gıda Kodeksi’nde harfiyen belirtilmiştir). Ancak rakı benzeri birçok içki de bütün Akdeniz çevresindeki ülkelerde uzun zamandır tüketilmektedir.

  1. Fransa’da bu içkinin genel adı Anis veya Pastis’tir. Aynı rakıda olduğu gibi sulandırıldığında kirli sarı-beyaz renk alırlar. Pernod, Pastis 51, Ricard gibi markalar vardır.
  2. İtalya’da Rakının adı Sambuca’dır. Ramazzotti ve Molinari tanınmış markalardır.
  3. Tunus’ta Anisette, Boukha ve Sarab Rakıları satılır.
  4. Portekiz’de Anis adı verilir.
  5. İspanya’daki bir Rakı markası Anis Del Mono’dur
  6. Slavlar Rakıya Düziko derler.
  7. Romanya’da Clasic Rakı adında bir ticari marka vardır.
  8. Bulgaristan’da Yambolska Grozdova adında bir Rakı satılır çok sert ve etkili bir meyve Rakısıdır. Ama su katınca beyazlaşmayan sarımtrak renkli bir Rakıdır erik ve üzümden yapılır.
  9. Bir de klasik Bulgar Rakısı Mastika vardır piyasada iki çeşittir Targovitsche ve Pechterska isimleriyle bilinir. %47 alkol oranına sahiptir. Türk Rakısına kıyasla daha tatlı ve şekerlidir.
  10. Lübnan’da Zahle, El Kibrit ve Kefraya gibi markalar satılır.
  11. Kıbrıs’ta Sema Rakısı ve Türkiye’den ithal edilen Yeni Rakının Eksport Rakı diye markası vardır.
  12. Mısır’da Ömer Hayyam adlı bir marka mevcut.
  13. Suriye’nin Al-Mimas markalı Rakısı var.
  14. Yunanistan’da Rakıya Ouzo adı verilir. Ouzo by Metaxa , Ouzo 12 ve Barbayanni gibi markalar satılır. Ayrıca sakız aromalı Rakılarının adı da Mastika’dır

Tarihçesi

Rakının ilk kez nerede kimler tarafında üretildiği kesin olarak belgelerle belirlenememiştir. Ancak Rakının ilk kez Osmanlı topraklarında üretildiği neredeyse tüm dünya ülkelerince kabul edilmektedir. Hemen hemen tüm ansiklopedilerde Rakının bir Türk içkisi olduğu belirtilir. Türk Rakısı zamanla Osmanlı topraklarında yaşayan insanların da damak zevki ile bugünkü karakteristik özelliklerine ulaştırılmıştır. Türk rakısının bugünkü özellikleri ne Yunan Rakısı Ouzo ne de Doğu içkisi olan Arak’ta bulunabilir. 5. yüzyılda Doğu Roma İmparatorluğunda Rakı benzeri bir içkinin varlığı tespit edilmiştir. 11 yüzyılda Türkler tarafından öğrenilerek daha çok Bektaşi kökenli kişilerce Anadolu ve Rumeli’ye getirilmiştir. Osmanlı döneminde yasaklanmamıştır. Ouzo şişelerin arkasındaki tarihçede 19. yüzyılda İstanbul’da bulunup içildiğine dair kayıtları bulunmaktadır. Keza bugün tüm dünyada satışı Turkish Raki (Türk Rakısı) olarak yapılmaktadır. Bugün Rakı üretiminde Türkiye ilk sıradadır. Almanya, Amerika ve Çin başta olmak üzere onlarca ülkeye ihraç edilmektedir. Rakının bu kadar uzun bir zamandır Türk topraklarında olması, tabiatıyla rakının bir kültür haline gelmesini sağlamıştır.

Rakının nasıl içildiği, ne zaman içildiği, neler ile içildiği, sohbetinin, muhabbetinin nasıl olduğu her zaman sorgulanmış ve bir adap oluşturulmuştur. Rakı nasıl içiliri Sayın vefa Zat’ın ağzından dinleyebilirsiniz.

Rakı Hayata Yeniden Bak’ için 3 yanıt

    amazon said:
    15/11/2010, 01:12

    RAKI !!!

    Bu meret öyle bir merettir ki, acıyla içilir, tatlıyla içilir, neşeyle
    içilir, ağlayarak içilir, kavunla içilir, peynirle içilir, ikisi
    beraber çok güzel içilir yemekle içilir, mezeyle içilir, suyla içilir,
    susuz içilir, sodayla içilir, şalgamla içilir.

    Ama işte,bir tek salakla içilmez…

    Nazım Hikmet RAN
    :))

    Fruktoz said:
    26/01/2011, 23:34

    Tanı : Rakıya güzellemeler yazan ”endişeli modern”……

    Emek çilingir said:
    22/12/2016, 10:12

    Rakı en güzel buz ile içilir.

Yorum bırakın